DE DAMES

Ontwikkeling schoolcomplex

OPDRACHTGEVER Van Wellen Group
LIGGING Antwerpen 
PERIODE 2015-2021 
OPPERVLAKTE ca. 19.200 m2 bovengronds en 7.400m2 ondergronds
STATUS in uitvoering ism 8 Office Architects 

1 van 7

In opdracht van Van Wellen Group ontwerpt Veelaert Architecten in samenwerking met 8 Office Architects de ontwikkeling van de oude schoolgebouwen van het Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs aan de Meir, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat.

Een deel van de oude schoolgebouwen worden vervangen door een 116 appartementen en 1 woning. Het oude schoolgebouw – gekend als Hotel du Bois – werd in 1942 als één van de eerste gebouwen in Antwerpen geklasseerd als monument. De woningen worden samen met de te restaureren monumenten georganiseerd rondom een centrale stadstuin.  Godshuizen uit de 15de eeuw, de Christina van Zweden zaal (17de eeuw) en een oude keukenkelder met Delftse tegels worden eveneens gerestaureerd en geïntegreerd in het totale project.

De site is onderdeel van een bouwblok begrensd door de Lange Nieuwstraat, de Cellebroedersstraat, de Meir en de Eikenstraat.  De nieuwe gebouwen sluiten op een volumetrische en vormelijke manier aan bij de omgeving, maar sluiten ook aan bij de bestaande, historische gebouwen op de site.  De verschillen in gevelmaterialen, volumetrie en raamverdeling geven alle gebouwen een sterke eigen identiteit alhoewel ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.  Op deze manier ontstaat er een geheel aan verschillende gebouwen die zich naadloos inpassen in het bouwblok en op grotere schaal in het stedelijke weefsel.