Berckendael

LAUREAAT ARCHITECTUURWEDSTRIJD Luxe Assisted Living met wellness

OPDRACHTGEVER Cores Development
LIGGING Bredabaan 38-40, Brasschaat
PERIODE 2009-2013
OPPERVLAKTE 12.500 m2
STATUS gerealiseerd
AANNEMER Taxandria

1 van 15

Laureaat architectuurwedstrijd, 2009.

www.berckendael.be
www.coresdevelopment.be

De duurzaamheid van het project is globaal aangepakt en resulteerde in een laagenergiegebouw met flexibele units. De (rolstoel)toegankelijke appartementen kunnen door hun ruim en flexibel plan aan de huidige en toekomstige noden van de bewoners voldoen.

De vormgeving van Residentie Berckendael is geïnspireerd op het klassieke archetype van de zwart-witte villa van de Bredabaan te Brasschaat. Meer bepaald, de grote dakschaal, de lage kroonlijst en de hoge nok.

Het bouwvolume werd in drie delen doorgesneden en geknikt volgens de vorm van het terrein, de bomen en de oriëntatie. De omhullende dakschaal van ruwe donkergrijze natuurleien werd radicaal doorgesneden. Deze vrijgekomen gevels worden uitgevoerd in wit glad prefab beton.


Ook de uitsnijdingen voor de ramen en de terrassen zijn wit geaccentueerd zodat de massieve dakschaal als een onregelmatig geperforeerd vlies boven de witte betonnen sokkel zweeft. De witte kleur van de grote terrasnissen zorgt voor een verhoogde lichtinval in de leefruimten.