Annonciaden

Assistentiewoningen met ondersteunende functies, handel, kinderdagverblijf en kantoren

OPDRACHTGEVER Costermans Projecten nv, Schilde
LIGGING Turnhoutsebaan 400-402, Wijnegem
PERIODE 2011 - 2015
OPPERVLAKTE ca. 17.500 m2
STATUS opgeleverd

1 van 6

EUROPEAN ARCHITECTURE AWARDS WINNER 2017
SUSTAINABLE MIXED-USE PROJECT

Het scholencomplex van de zusters Annonciaden, pal in het centrum van Wijnegem, werd in zijn relatie met de omgeving herbekeken en ontwikkeld tot een gebouwencluster met gemend gebruik. Assistentie- woningen, kantoren, een kinderdagverblijf, handelszaken, dokterspraktijk en een kapper, allemaal in een prachtig park. De nieuwbouw volumes zijn vooral assistentiewoningen die helemaal zijn afgestemd op de noden van vandaag én morgen. Op de gelijkvloers zijn de gemeenschappelijke diensten een loungeruimte met bar, een keuken, polyvalente ruimte en dokterspraktijk.

HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR EN KLASSIEKE WAARDEN

We gaan er van uit dat een nieuwbouw steeds een aanzet, een inspiratiebron moet kunnen zijn voor de toekomstige evolutie van de omgeving, zonder echter het historisch kader te vergeten. Een weloverwogen ontwerp kan een enorme impuls geven aan een wijk, een dorp, een stad. Hierbij is het gebruik van de juiste architecturale taal zeer belangrijk. We maken hiervoor gebruik van klassieke waarden, latent aanwezig in ieders geheugen.

OMGEVING

Aan de hand van een grondige analyse van de site en de ruime omgeving worden de grote krachtlijnen en aandachtspunten voor het ontwerp bepaald zodat het nieuwe project zich verantwoord kan wortelen in het bestaande verstedelijkt weefsel (genius loci).

MASSA

Bouwvolumes worden diep ingesneden zodat een grote gevel-expressiviteit wordt verkregen. Deze dieptewerking met afgelijnde schaduwvlakken geeft het project tevens een herkenbare menselijke schaal. De insnijdingen in de dakrand refereren naar de verspringende dakranden van de omliggende bebouwing.

MATERIAAL

Door klassieke materialen zoals natuursteen, baksteen, hout en staal te verwerken in het exterieur en het interieur van strakke hedendaagse gebouwen wordt de belevingswaarde opgetrokken.

DETAIL

Degelijke (klassieke of hedendaagse) architectuur kan niet zonder uitgepuurde detaillering.

EVOLUTIE

Hedendaagse architectuur mag geen kopie zijn van het verleden maar moet op zoek gaan naar vernieuwende elementen. Zo geven oa. de schuine oplopende dakranden een extra dynamiek en worden de diverse bouwvolumes visueel met elkaar verbonden.