Schilde

Appartementen met handel

OPDRACHTGEVER Bouwwerken Peeters
LIGGING Turnhoutsebaan 312-322, Schilde
PERIODE 2012 - 2015
OPPERVLAKTE 6.100 m2
STATUS in uitvoering
AANNEMER Bouwwerken Peeters

1 van 2

De gunstige ligging in het centrum van Schilde en tussen twee zeer verschillende straten, gaf de aanleiding om het project op twee verschillende manieren te benaderen. Aan de Turnhoutsebaan dienden de winkels op te vallen en de slaapkamers op verdieping akoestisch goed afgesloten te worden. Aan de zonnige en rustige Lindenstraat mochten de vitrines worden doorgetrokken in de sokkel en werden er bovenop de leefruimten en privéterrassen voorzien.

Om de verbinding tussen beide “werelden” te vergroten en de toegang tot de ondergrondse parking te vergemakkelijken, werd een publieke doorgang en tuin gecreëerd. Hierdoor vergroot ook de leefbaarheid van de bestaande en nieuwe winkelzone en de sociale controle in en rond het gebouw.

Om een uniform en krachtig geheel te vormen, werd er gepoteerd voor lichte en tijdloze gevelmaterialen zoals baksteen, wit gelakte stalen kaders, hout en architectonisch beton. Deze werden naargelang het karakter van het gebouwdeel verschillend toegepast: aan de Turnhoutsebaan werd een ritmering van strakke verticale vlakken in gevelsteen en stalen kaders toegepast, versterkt met houten geveldelen. De Lindenstraat bestaat hoofdzakelijk uit een meer “huiselijke” sfeer met gevelsteen en grotere raampartijen voor de leefruimten. De vegetale tuinschermen accentueren deze rustige woonsfeer.

De voorgevel langs de Turnhoutsebaan is opgesplitst in 4 gebouwen om de lokale schaal en korrel van de bestaande gebouwen te respecteren. Dit wordt gerealiseerd door insprongen te voorzien ter hoogte van de inkompartijen (over de volledige hoogte van het gebouw). De insprongen onderscheiden zich door het gebruik van een hout en door de insnijdingen die worden doorgetrokken tot in het dakvolume (4 aparte zadeldaken).