RUBBENS STOKERIJ

Herontwikkeling naar groepswoonproject

OPDRACHTGEVER Costermans Projecten nv, Schilde
LIGGING Lange Muntstraat, Zele 
PERIODE 2015 - 2018 
OPPERVLAKTE 5.100 m2 
STATUS in uitvoering

1 van 5

Op de site, van de uit 1872 daterende Rubens stokerij, wordt een nieuwe ontwikkeling opgetrokken met respect voor het oorspronkelijke karakter. In het ontwerp werd gekozen om de bestaande massieve muren, van de oude fabriek, te behouden en de herontwikkeling op te trekken als een fijne structuur. Deze nieuwe aluminium volumes worden als het ware ingeschoven tussen het karaktervolle oude gegeven. Door het werken met verschillende glansgraden ontstaat een gevarieerd gevelpatroon dat zich spiegelt aan de omgeving. Enkel het commerciële gedeelte maakt gebruik van donkere profielen, ter accentuering van de eigenlijke koopwaar in de etalage. De nieuwe gevels tonen sporadisch hun bewoners, met verdiepingshoge glaspartijen, achter de oorspronkelijke gevel ontstaan meer geborgen ruimtes met traditionele gevelopeningen. Elke woonunit heeft recht op een gezellig terras met zicht op het groene gemeenschappelijke binnengebied.