IKEA Wilrijk

Duurzaam woonwarenhuis

OPDRACHTGEVER IKEA Belgium nv
LIGGING Boomsesteenweg 755, Wilrijk
PERIODE 2009 - 2012
OPPERVLAKTE 70.000 m2
STATUS gerealiseerd
AANNEMER Van Maercke

1 van 6

Volledig volgens het vernieuwd Ikea concept werd de nieuwe winkel met een oppervlakte van 34.000m² georganiseerd over 2 hoofdverdiepingen, aangevuld met een ondergrondse parking van 32 000 m². Het ontwerp resulteerde in een neutraal, sober volume dat door het aanbrengen van vides rondom het gebouw als het ware losgetrokken wordt van het grondoppervlak. De massiviteit van het geheel werd versterkt in de detaillering en materialisering van de trappen en borstwering. Een aantal beeldvormende accenten werden gelegd in de voorgevel, zoals de strakke luifel en de fries die een zonwerende functie heeft naar het restaurant toe. Een groot raampartij voorziet het restaurant een waaier van licht en ruimte.

De winkel werd grondig geïsoleerd en mede door de compactheid resulteerde dit in een K peil 24. Samen met een uitgekiende technische installatie bestaande uit warmtepompen, WKK installatie, warmterecuperatie van koelcellen en een grote hoeveelheid PV-panelen op het dak werd de CO² productie drastisch teruggedreven. Dit duurzaam project maakt gebruik van hernieuwbare energie, energie efficiënte led-verlichting in de parking en een doorgedreven regenwaterrecuperatie.