Europaziekenhuis

Groenwand lichtstraat

OPDRACHTGEVER Europaziekenhuizen
LIGGING Defrelaan 206, Ukkel
PERIODE 2012
OPPERVLAKTE 360 m2
STATUS gerealiseerd
AANNEMER Aquarella, Jansen Finishing

1 van 2

De zogenaamde “promenade” van het Europaziekenhuis in Ukkel verbindt de sinds 2012 geopende nieuwe vleugel met het bestaande gebouw. Deze 80m lange gang dient niet alleen als centrale circulatie-as maar vervult ook een rol als verblijfs-, ontmoetings- en ontvangstruimte.

In schril contrast met de rode kunstinstallatie in het nieuwe deel van de promenade, integreerde Veelaert Architecten bij de renovatie van de oude verrière een “verticale tuin” van 25 bij 6m. Het beplantingsplan bestaat uit een patroon van groene vlakken die verschillen in grootte, bladvorm en bladkleur, verdeeld over 2 verdiepingen, met behoud van de bestaande ramen naar de consultatie ruimtes en overgoten van natuurlijk daglicht dat via het glazen dak infiltreert tot in het hart van het gebouw.

Diverse studies tonen aan dat natuur de genezing en gezondheid bevordert. Meer dan 5000 planten in 20 verschillende soorten vormen 150m² fris groen in het centrum van het ziekenhuis. Daar straalt een enorme positieve energie van af! Tevens zorgt de wand voor een verbetering van het binnenklimaat en bevordert hij de akoestiek in de ruimte.

In deze groene omgeving vinden patiënten, bezoekers en personeel wat rust bij het wachten, wat daglicht en energie ter bevordering van de genezing en aangename ontmoetingen en interacties met anderen.