Beerens

Herbestemming met garage, showroom en kantoren

OPDRACHTGEVER Beerens nv
LIGGING Groenendaallaan 397, Antwerpen
PERIODE 2001-2002
OPPERVLAKTE 45.000 m2
STATUS gerealiseerd

1 van 7

Het bestaande stockage gebouw (45 000 m²) met betonnen skelet en een bakstenen invulling werd volledig gesaneerd en vormde het ideale kader voor de nieuwe Audi en Volkswagen garage, met showrooms, ateliers, carrosserie, opslag en kantoren voor diverse bedrijven. Door het gebouw werd een 120 m lange binnenstraat gecreëerd die de verschillende functies verbindt zodat een doorgedreven transparante en leefbare werkomgeving bekomen werd. Het gebruik van duidelijke volumes met accentkleuren benadrukt de ruimtewerking en het verschil in functies, dit als alternatief voor de meestal gebruikelijke high-tech auto-showroom. De gezandstraalde betonconstructie vormt een sterk contrast met de gepolijste nieuwe ingrepen.

De voorgevel werd over een hoogte van 9 meter uitgebroken en vervangen door verlijmde beglazing voor een optimale transparantie; een kijkdoos vanaf het plein voor het cinemacomplex, Metropolis. Alle niveaus zijn bereikbaar via indrukwekkende hellingen in het gebouw. Aan de achterzijde van het gebouw zijn er kantoren ingericht met een wijd en open zicht op het Straatsburgdok.

Nominatie Awards van de Belgische Architectuur & Energie 2003